Rechtshulp is niet gratis

8 november 2011

Rechtshulp is niet gratis

Gemiddeld krijgen Nederlandse huishoudens eens in de 10 jaar te maken met een conflict waarbij juridische bijstand nodig is. Voor die kosten draai je deels zelf op, ook als je inkomen wat lager is.

Iedere Nederlander heeft recht op rechtshulp. Om ook mensen met een laag inkomen toegang tot de rechter te garanderen, bestaat er gefinancierde rechtshulp. Maar dat stelsel is in afgelopen jaren stap voor stap afgebouwd. Van de gratis rechtshulp uit de jaren 70 en 80, is weinig meer over. Je betaalt een eigen bijdrage, ook als je inkomen laag is.

Financieel risico

Om de kosten van rechtshulp in de hand te houden, grijpt de overheid verder in. Zo ligt het voorstel om de griffierechten te verhogen al bij de Tweede Kamer. Ook wil de overheid dat je zelf meer betaalt voor rechtshulp. Een juridisch conflict betekent dus een financieel risico. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft daarom een rechtsbijstandsverzekering afgesloten.

Kosten gedekt

Met een rechtsbijstandsverzekering kun je rekenen op juridische hulp, advies en vergoeding van kosten die je maakt als het aankomt op een rechtszaak. De jaarlijkse premie ligt lager dan het uurtarief van een advocaat. Wil je meer weten over deze verzekering? Neem dan contact met ons op.